Zioła, rośliny lecznicze - L
Łopian większy - ( Arctium lappa )
Dwuletnia roślina popularna w całym kraju. Rośnie na nieużytkach, przy
drogach, na brzegach lasów i w ogródkach. W Polsce występują także inne
gatunki tej rośliny, jak łopian mniejszy (Arctium minus), łopian gajowy
(Arctium nemorosum), łopian pajęczynowaty - (Arctium tomentosum). W
pierwszym roku wyrastają duże, sercowate, ułożone w rozetę tuż przy
ziemi liście. Liście te od spodu są szarawe. W drugim roku wyrasta
wysoki pęd o sztywnej łodydze i rozgałęzionych liściach. W lipcu zaczyna
kwitnąć purpurowymi kwiatami. Koszyczki kwiatowe mają od zewnątrz
haczykowate szczecinki. Inne nazwy: łopuch, głowacz, kostropacz, topień,
dziady.
Surowce lecznicze
Dla celów leczniczych używane są korzenie, czasem ziele i owoce.
Substancje lecznicze
Korzenie łopianu zawierają związki poliacetylenowe, niewielkie ilości
olejku eterycznego, fitosterole, substancję gorzką, kwasy organiczne,
dość dużo substancji białkowych i inuliny - cukru zapasowego, oraz sole
mineralne, a głównie związki siarki i fosforu.
Zbiór i konserwacja
Jesienią w pierwszym roku życia rośliny lub wczesną wiosną roku
następnego wykopuje się korzenie, które są grube, mięsiste, rozgałęzione
i dochodzą do 1/2 m długości. Po umyciu i rozdrobnieniu należy je suszyć
w temperaturze nie wyższej niż 60°C, przechowywać w suchych
pomieszczeniach.
Działanie;
poprawiające przemianę materii, żółciopędne, korzystne
działanie na skórę.
Łopian pobudza wydzielanie żółci i moczu. Zmniejsza wydzielanie soku
żołądkowego, a wzmaga wydzielanie śluzu w przewodzie pokarmowym.
Poprawia przemianę materii i zwiększa wydalanie szkodliwych produktów
przemiany materii z organizmu. Łopian może więc być polecany w nieżytach
żołądka i jelit, w chorobach dróg żółciowych, a także w chorobach układu
kostnego z gośćcem włącznie.
Cenione jest oddziaływanie łopianu na skórę i włosy. Można go używać do
leczenia wyprysku, trądziku, świądu skóry, czyraków, a także przy
wypadaniu włosów spowodowanym łojotokiem czy łupieżem.
M - Macierzanka piaskowa
Literatura
Atlas ziół krajowych
Atlas wprowadza w zagadnienia zastosowania ziół oraz produkcji surowców zielarskich z roślin uprawianych w ogrodzie lub pozyskiwanych na stanowiskach naturalnych. Wiadomości na ten temat uzyskał autor od producentów znanych ziół (rumianku, mięty), z ośrodków badawczych i doświadczalnych oraz od ziołolekarzy (zakon ojców Bonifratrów Więcej ...
Zdrowe przyprawy
Już od stuleci wiadomo, że przyprawy są nie tylko smaczne, lecz także zdrowe! Odpowiednie przyprawianie może zapobiegać lub łagodzić dolegliwości trawienne, odciążyć serce i krwioobieg i aktywować przebieg wszystkich procesów życiowych. Niniejsza książka może służyć jako pożyteczny przewodnik ? wprowadza w świat roślin przyprawowych, zawiera porady i gotowe przepisy kulinarne, które zapraszają do eksperymentowania Więcej ...